9 Ağustos 2007 Perşembe

Çocuklarınızı iyi yetiştirin.

Herşeyden önce, çocuğunuza “doğru”yu söylemesini öğretin. Canı istemediği için çalışmadığında öğretmenine, “Elektrikler kesikti” demesin. “Vazoyu kim kırdı?” dediğinizde, “Ben kırdım” diyebilsin.    

Sorumluluk almayı öğretin.

Yalnızca kendi üzerine düşeni yapıp kenara çekilmekle yetinmemesini, her zaman her yerde herşeyden sorumlu olduğunu unutmamasını öğretin.

Yaşamda, birini ezmeden de yukarılara çıkabileceğini, hatta kimi zamanlar “yukarılar” denilen o yere çıkmasa da birşey yitirmeyeceğini öğretin.

Yaşamı boyunca kendisine örnek almak istediği bir kişiye gereksinim duyuyorsa, ona Mustafa Kemal Atatürk’ü öğretin.

Kızlarınızı iyi yetiştirin; onlara, kendi kendilerine yetmeyi öğretin. Dış görünümünün çekiciliğinden önce, beyninin güzelliğiyle kişilerin dikkatini çekmesini bilsin. O gün hangi giysisini giyeceğine, evden çıkar çıkmaz ilk köşede eteğinin boyunu kısaltmasına gerek olmadığına kendi karar versin.

Kıskançlığın, bir sevgi biçimi olmadığını öğretin. Bir çizgiye değin kıskanılmanın güzel, ondan ötesinin saygısızlık olduğunu öğretin.

“Eşim beni çok kıskanır; dışarı çıkarmaz, şunu şunu giymeme kesinlikle izin vermez” dediği eşiyle gurur duyan bir kadın olmamasını, eşinin böylesi davranışlarının gerçekte kendine yapılmış bir hakaret olduğunu bilmesini öğretin.

Erkeklerle de arkadaş olunabileceğini, çünkü onların da birer insan olduklarını öğretin.

Oğullarınızı iyi yetiştirin. Karşı cinse saygı duymayı öğretin. Dokunmaktan korkmamasını, bir kadının boynuna arkadaş olarak da sarılabileceğini öğretin.

Sevmenin, gerçekte bir değerin ayırdına varmak anlamında olduğunu öğretin. Bir kadına “Sahip çıkmak” ve “Sahip olmak” kavramlarının birbirlerinden çok farklı olduklarını öğretin.

Tüm gençliğini  birileriyle birlikte olmaya çalışarak geçirdikten sonra kimseyle birlikte olmamış birini bulup evlenmeye çalışmanın ikiyüzlülük olduğunu öğretin.

Kendisinin “Bulunmaz Hint kumaşı olmadığını”, hiç kimseyi küçük görmemesi gerektiğini öğretin.

Tüm bunları çocuğunuza öğretmeden önce... Kendi içinizdeki çocuğa öğretin.

 

Derleyen: Aylin Yengin – Bütün Dünya

 

Hiç yorum yok: