24 Ağustos 2007 Cuma

İş görüşmesine nasıl hazırlanmalı

Makale  

 

İş görüşmesine nasıl hazırlanmalı

 

İş görüşmeniz var. Ne yapacağınızı bilmiyorsunuz, panik haldesiniz. Ya da uzun zamandır istediğiniz iş görüşmesine sayılı saatler kala, heyecandan eliniz ayağınıza dolaşmış olabilir. Peki bu ruh halinden nasıl kurtulacaksınız? İşte birkaç öneri…


İnternette dolaşın. Bu sayede hem sakinleşebilir hem de görüşmeye hazırlanabilirsiniz. Nasıl mı? Öncelikle görüşeceğiniz şirketin internet sitesine girin ve organizasyon yapısını inceleyin. Hangi hizmetleri veriyor? Çalışma şekli ve kurum kültürü hakkında bilgi edinin. Araştırmayı sadece şirketin resmi sitesiyle de sınırlamayın. Bir şirket hakkında nelerin yazıldığını bilmek görüşmenizde rahatlık sağlar. Arama motorları ne güne duruyor? Bunun dışında başvuracağınız şirket o şirketin hangi sektörünü de ayrıca incelemek önemli. Hazırlanmış adaylar daima diğerlerine göre önceliklidir. Karşılaştığınız sorulara daha net cevaplar vermek size artı puan katar. Bu hazırlık ayrıca “Ne konuşacağım şimdi?”, “Burası nasıl bir yer?” gibi endişeleri de ortadan kaldırıp özgüveni artıracaktır. Bu güven de, daha odaya girdiğiniz andan itibaren kendini hissettirecektir.

Kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

Görüşmeye hazır hissediyor musunuz? “Tabii ki” demeden önce kendinizi küçük bir teste tabi tutabilirsiniz. Mesela:

-Mülakat mizanseni yaratmak. Görüşmelerde yöneltilen genel soruları bir arkadaşınız sorsun, siz cevaplayın.

-Gideceğiniz yerin tam olarak neresi olduğunu, zamanını ve görüşeceğiniz kişiyi kesinlikle not edin. Tam bir profesyonel gibi davranın ve kendinizden emin olun.

-“Geç kalmış insan” konumuna düşmeyin. Görüşmelere vaktinden biraz daha erken gitmek her zaman iyidir.

-Güzel görünmek de özgüveni artıran, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan bir unsur. Görüşmeniz özellikle sabah saatlerindeyse giyeceklerinizi bir gece önceden hazırlayın. Sabah olup da gardrobun başına geçtiğinizde panik yaşamazsınız.

-Kafanızda çok fazla düşünceyle görüşmeye gitmeyin. Bu nokta çok önemli. Birincisi, psikolojik açıdan rahat olmak karşınızdaki insanın da rahat olmasını sağlar. Sadece görüşmeye odaklanın, diğer sorunları aklınıza getirmeyin. İkincisi zihninizde “ya bu işi alamazsam” diye diye kendinize eziyet etmeyin. Bu kadar olumsuz düşünmek ister istemez stres yaratır, dahası o işin olmama ihtimalini artırmaktan başka işe yaramaz. Evet, belki o şirkette çalışmayı çok istiyorsunuz ama iş kapısı olabilecek başka pek çok kurum var.

Ne sorulduğuna dikkat

“Bana kendinizden bahsedin” cümlesi her ne kadar hazırlıksız bir görüşmecinin durumu kurtarmak için başvurduğu bir soru olarak görülüp kaçınılsa da karşınıza çıkabilir. Çok geniş kapsamlı bir soru. Her detayı vermemeye özen gösterin. Kimseye her şeyi anlatmak zorunda değilsiniz. Burada sorunun alanını daraltmak ve vakti doğru kullanmak açısından, karşı taraftan tam olarak hangi konudan bahsetmenizin beklendiğini uygun bir dille sorabilirsiniz. Gördüğünüz eğitimler mi, deneyimleriniz mi, stajınız mı? Yoksa hobileriniz mi? Rahat olun, gerekli konuları anlatın ve bu iş için en uygun kişi olduğunuzu gösterin.

Yararlanılan kaynak: monster.com

Yazar Hakkında :


editor@yenibiris.com

 

Hiç yorum yok: