9 Ağustos 2007 Perşembe

Duvar açamıyorsan

DUVARI ASAMIYORSAN BIR KAPI AC

Genc Macar Sanatci Arpad Sebesy, multimilyoner Elmer Kelen'in portresini yapmak icin gorevlendirilmisti. Gorev ozellikle zordu, cunku Kelen sadece uc kisa poz vermeye razi olmustu. Sonucta, Sebesy portrenin cogunu ezberden yapmak zorunda kalmisti. Kisitlamalara ragmen, Sebesy portrenin Kelen'e yeterince benzedigi gorusundeydi. Ancak, Kelen ayni fikirde degildi. Kibirli milyoner, resmin kendisine benzemedigini one surerek portrenin parasini odemeyi reddetti.

Genc ressam resmini yapabilmek icin saatlerce titizlikle calismisti ve birdenbire bunu gosterecek hic bir seyi olmadigini fark etti. Milyoner studyodan ayrilirken, sanatci bir ricada bulundu:

-Portreyi size benzemedigi icin reddettiginizi belirten bir mektup yazabilir misiniz?
Kelen bu kadar kolay kurtulduguna sevinerek razi oldu. Aylar sonra, Macar Sanatcilari Dernegi, Budapeste Guzel Sanatlar Galerisi'nde sergi acti. Kelen in telefonu calmaya basladi. Biraz sonra galeriye geldiginde Sebesy'nin yaptigi portresinin, uzerinde "Bir Hirsizin Portresi" etiketiyle teshir edildigini gordu.

Magrur milyoner resmin indirilmesini istedi. Mudur reddedince, Kelen, resim kendisini topluma alay konusu edecegi icin dava acmakla tehdit etti. Bunun uzerine mudur Kelen'in resmin kendisine benzemedigi icin almayi reddettigini belirten imzali mektubunu cikardi.
Milyoner artik resmin parasini odeyip almaktan baska care kalmadigini anlamisti. Genc sanatci sadece son gulen olmakla kalmamis, ayni zamanda guclugu karli bir alisverise donusmustu. Cunku milyoner resmi almaya kalktiginda fiyatinin eskisinden on kat daha fazla oldugunu gormustu.

Gordugunuz gibi, gucluklere teslim olmayi kabul etmemisti. Bunun yerine ofke ve aciya teslim olmaktansa yaratici ve yararli bir kapi acacak bir yol dusundu. Kisaca ressam degerli bir prensip kesfetmisti :

Yeni firsatlar bizi genellikle sikintili anlarda ziyaret eder, cunku bir kapi kapanirsa, baska bir kapi acilir.

Alinti..

Hiç yorum yok: