2 Eylül 2007 Pazar

İlk görüşmeyi geçtiniz. Peki ikinci görüşmede sizi neler bekliyor?

Makale  

 

İlk görüşmeyi geçtiniz. Peki ikinci görüşmede sizi neler bekliyor?

 

İş görüşmesi denilince akla sadece ilk görüşme gelir. İlk görüşmede giyilecekler günler önceden düşünülür, neler söyleneceği bir kenarlara not edilir, kısacası her şey ilk görüşme için yapılır. Peki, ya bir sonraki görüşme?

İkinci görüşme en kilit görüşmedir oysa. Karşılıklı memnuniyetin devam etmesi ve işe kabul ikinci görüşme sonucunda belli olur. İlk görüşmeye ne kadar iyi hazırlanırsanız hazırlanın eğer ikinci görüşmede yapacaklarınızı iyi bilemezsiniz onca emeğiniz boşa gidebilir.

Her iki görüşme kendi içinde farklılıklar taşır. İlk görüşme daha çok tanışmak ve karşılıklı iletişimin sağlanıp sağlanmayacağını gösterir. İkinci görüşmede ise genelde daha üst mevkilerde çalışanlar ve yöneticilerle bir araya gelirsiniz. Bu yüzden beklentileri de daha farklıdır. Şirket hakkında bilgilerinizin kuvvetli olup olmadığına, ilk görüşmenin ardından araştırma yapıp yapmadığınıza bakılır. İstek ve öğrenme hevesine ne kadar sahipseniz görüşmeniz o kadar iyi geçer.

İkinci görüşmenin konuları genelde şu başlıklar altında toplanır: Sektördeki son trendler, pazarda değişen dinamikler, bu değişimlerle ilgili adayın bilgi ve tutumu vs...

Bu görüşme konu başlıklarından da anlaşılacağı gibi amaç başkalarından ne kadar farklı olduğunuzu ispatlamanızla ilintilidir. Yöneticiniz gözünüzde farklı bir ışık, kuracağınız farklı bir cümle ile karşılaşamazsa işi kaybettiniz demektir. Bu aşamada sizin ikna kabiliyetiniz, isteğiniz ön plana çıkar.

Her iki görüşmede de cevaplarını bilmeniz gereken bazı sorular var. Eğer bu soruları görüşmeye gitmeden düşünür, araştırmanızı ve hazırlığınızı bu çerçevede yaparsanız her şey daha kolay ilerler.

İlk görüşme:

- Neden bu pozisyonda çalışmak istiyorsunuz?

- Sizi neden işe alalım?

-Olumlu ve olumsuz özellikleriniz hangileri? vs.

İkinci görüşme:

-En fazla zorlandığınız proje neydi? Neden?

-Sektörünüzde hangi dinamikler sizi en çok etkiliyor?

-Rakiplerinizle en yakın zamanda yaşadığınız en sıkı çekişmeniz neydi? Sonuç ne oldu?

Yukarıdaki soruların dışında her iki görüşmede de ortak olan ve hazırlıklı olmanız gereken iki soru daha var: “Bu işi neden bu kadar çok istiyorsunuz?” ve “Bu konularla ne kadar ilgilisiniz?” Bu soruların cevabı, en az diğerleri kadar, belki onlardan da önemli. Şimdiye kadar düşünmediyseniz, şimdi bu soruların üzerinde özenle durup düşünmenin tam zamanı... Görüşmeye hazırlanmakla kalmayacak kendinizi de ölçüp tartma fırsatı bulmuş olacaksınız.

Yararlanılan kaynak:www.monster.com

Yazar Hakkında :


editor@yenibiris.com

 

Hiç yorum yok: