2 Eylül 2007 Pazar

Aile şirketlerinde çalışmak zor mudur?

Adnan Nur BAYKAL

 

Aile şirketlerinde çalışmak zor mudur?

 

Aile şirketlerinde çalışan kimselerin feryatlarını duymuşsunuzdur.“Bir aile şirketinde çalışmak felaketine uğradım, perişan oldum” derler. Hatta geçenlerde gazetelerin birinde bir yönetici “aile şirketizede” olarak tanımladı. Yani kendini aile şirketlerinde çalışmaktan zarar görmüş bir kişi olarak gösterdi.

Aile şirketlerinde çalışmak gerçekten böyle zorluklar getirir mi?

Muhakkak getirir.

Aile şirketlerinde aile fertleriyle iyi geçinemezseniz bu size sıkıntı getirebilir. Sıkıntı değil felaket bile getirebilir. Bir anda kendinizi kapının önünde bulabilirsiniz.

Çünkü aile şirketlerinde sizden uyum beklenir. Ayrıca sizden yetenekten çok sadakat ve bağımlılık beklenir.

Hele aile şirketlerinin emektarlarını, sadık bekçilerini küçümserseniz bu hiç iyi olmaz.

Aile şirketlerinde sizden, girişimcinin, aile fertlerinin ve emektarlarının sert davranışlarına göğüs germeniz beklenir.

Değer mi böyle şeylere göğüs germek?

Değebilir.

Çünkü Aile Şirketlerinde çalışan yöneticiler kolaylıkla sorumluluk alabilirler. Sorumluluğu alınan iş, başarıya ulaşırsa da yönetici ilerler. Halbuki Kurumsallaşmış Büyük Şirket yöneticileri yavaş yavaş, yıllar geçtikçe yeni işlere, sorumluluklara uygun görülürler.

Aile şirketlerinde kolay karar alınır. Tüm faaliyetiniz, hareketliliğiniz kısa zamanda başarı getirebilir.

Kurumsallaşmış büyük şirketlerde birçok kişiyi ikna etmeniz sizden beklenirken, aile şirketlerinde girişimciyi ikna edince kolaylıkla neticeye gidebilirsiniz. Girişimci karar verirse önünüz açılır.

Aile şirketleri esnektir. Yaratıcılığınızı kullanarak değişiklikleri kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Aile şirketlerinde, kısa zamanda sorumluluk alarak, kolayca kararlar vererek, aile fertlerini karşınıza almadan, emektarları küçümsemeden ilerler, hedefe hızla varabilirsiniz. Ama gerçekten iş başarabiliyor, netice alabiliyorsanız.

Aile şirketlerinde başarılı olduğunuzda, şirketin büyümesinin ve başarılı olmasının getireceği imkanların bir kısmı, küçük de olsa, size sunulur.

Kurumsallaşmış şirketlerde yaptığınız zaman size vakit kaybettirecek hatalar, aile şirketlerinde size çok üzüntü getirebilir.

Altına ağ gerdirmeden yürüyen ip cambazları gibi, aile şirketlerinde bunun karşılığını alabilirsiniz.

Ya düşerseniz. Düşünmeyin bile.

Yazar Hakkında :

1953'te İstanbul’da doğdu. Alman Lisesi’nden sonra, DAAD bursuyla Almanya’da Aachen Teknik Üniversitesi’nden 1979 yılında Elektrik Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. 20 yıllık yöneticilik hayatının yarısını profesyonellerce yönetilen kurumlarda, diğer yarısını da üç aile şirketinde geçirdi. “Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları” kitabı 18 baskı yaptı. Atatürk hakkında yazılan kitapların en çok satanı oldu. 2003 yılından beri Yeditepe Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışıyor.

 

Hiç yorum yok: