30 Kasım 2007 Cuma

On Emir

Akli disarida birakan hiçbir insan iliskisi turu yoktur. Hiçbir iliski turu de sirf akil uzerine kurulmus değildir. İliski, dunyanin en zor isidir; ancak "oluruna" birakilabilir. İste "bu isin oluru“ için 10 emir:

1-Kabulleneceksin! İki seyi kabulleneceksin. Birincisi "Aramizda iktidar problemi olmasin sekerim" gibi girisimler tamamen hayalcidir; kabul edeceksin. İktidar iliskileriyle sarmalanmis bir dunyada iktidardan, guçten busbutun arinmis bir iliski mumkun değildir. Kendi gucunu karsindakinin burnuna sokmayacaksin. İkincisi, bir insanin bir baskasini hep ayni siddette sevmesi mumkun değildir, Bunu da kabul edeceksin. Sevginin azalmasini da çoğalmasini da kalici Olarak dusunmeyip soğukkanli olacaksin. Az sevdiğini hissettiğinde daha çok sevmeye, çok sevdiğini hissettiğinde korkup az sevmeye çabalamayacaksin. Her ikisi de seni luzumsuz yere yorar.

2. İzin vereceksin! Karsindakinin kendisi olmasina izin vereceksin; en sana uymayan yanlarini bile budamaya kalkmayacaksin. Bu çabanin sonucu basarili olsa da onu daha az seveceksin, olmasa da, unutma. Sen de uyum sağlamak için kendini eksilten bir çabaya girismeyeceksin. Bu hiçbir zaman sandiğin kadar iyi olmaz; her zaman sandiğindan kotu olur.

3. Belden asaği vurmayacaksin! Hiçbir kavgada, asla belden asaği vurmayacaksin. Onun kisiliğini yikacak seyler soylemeyeceksin; onun zaaflarini kavgada koz olarak kullanmayacaksin. Sevdiğin insanla "yenmek" için kavga etmeyeceksin. Bir insan kendisini asağilayan bir iliskiye uzun sure katlanmaz; katlansa bile sen boyle bir seye katlanan birine katlanamazsin. O yuzden "yenmeye/yenilmeye“ hiç baslama!

4. İki kisilik evren kuracaksin! Kanepede uzanip yaptiğiniz dedikodularla, komik kuçuk sohbetlerle, sadece ikinizin anlayacaği bir dil ve bu dilin etrafinda iki kisilik bir evren kuracaksin. Orasi iliskinin ilik kucağidir, zedeleme. Oraya ihtimamla tatli dedikodular ve pamuk sekeri gibi hallerini tasiyacaksin. Dunya isleri zaten ağir; sen hafifleteceksin! Sakin yanilip da uçuncu kisilerden mutesekkil bir mahkemede iliskinizi analiz etmeye kalkma. Bu, o iki kisilik evreni tuz buz eder. Yeniden insa etmek imkansiza yakindir.

5. Onun tarafini tutacaksin! Ne olursa olsun uçuncu kisilerin yaninda ve uçuncu kisilere karsi onu tutacaksin! Hiç "objektif" gibi gorunmeyebilir bu sana ama zaten iliski subjektiftir,unutma!

6.Yikilmayacaksin! En olumcul haller disinda hiçbir uzuntunde onun uzerine yikilmayacaksin. O senin doktorun, psikoloğun değil, Sadece sevgilin oldugunu unutma. Kendi derdini mumkunse kendin halledeceksin. Onu asla "Bana ne kadar katlanabiliyor" ile test etmeyeceksin. Çunku sen de bu testten geçemeyebilirsin.

7. "Nitelikli" emek harcayacaksin! "Sevgi emektir" cumlesi eksiktir. "Beni sev, birbirimizi çok sevelim" cinsinden niteliksiz bir emek sadece yapis yapis bir debelenmedir. O emeğin içine zeka katacaksin. İliskinin ihtiyaçlarini hassas bir goru ile saptamaya gayret edeceksin. Orneğin onun yalniz kalmaya ihtiyaci varsa tepesine binip sevgi performanslari yapmayacaksin.

8.Oğreneceksin! "Benim oğlum bina okur, doner doner yine okur" cinsi bir iliski tikanmaya mahkumdur; birlikte yeni seyler gormeye, oğrenmeye, yeni maceralar yasamaya bakacaksin. iliskinin enerjiye ihtiyaci varsa, kendini akisa birakmayacaksin.

9. Antrenman yapacaksin! Birbirinize çok yapisip kaldiğiniz anlarda derhal ufak çapli tek basina yasama antrenmanlari yapacaksin. Ona da yaptiracaksin! Bu iliskiye yeni enerji girisini sağlayacaği gibi seni kaybetme korkusundan uzak tutar. Sen kim olduğunu unutmamak zorundasin.

10. Dikkat edeceksin! En onemli emir: En onemli sey iliskiniz değil, sakin oyle zannetme. En onemli sey, o ve sensin; ayri ayri. İkiniz de birer insansiniz; Bu, sinirsiz olanak ve ihtimal demek. Yani esasinda gerekiyorsa, sizi tuketiyorsa iliskiyi de bos vereceksin! Onu iste bu kadar seveceksin.

Hiç yorum yok: