6 Kasım 2007 Salı

Çocuğunuzun beslenebilmesi için

Çocuğunuzun sağlıklı beslenebilmesi için 10 ipucu

Çocuğunuzun yemek alışkanlıklarından şikayetçi misiniz? Onun gereğinden az yediğini ya da abur cubura fazlasıyla düşkün olduğunu düşünüp, endişeleniyor musunuz? Ona doğru yemek yeme alışkanlığını kazandırmanın püf noktaları için bu yazıyı mutlaka okuyun.

Yiyecek alışkanlıkları daha çocukluk yıllarında şekillenir. Yani çocuğunuzun ileride hangi yemekleri daha çok tüketeceği, hangi sebzelerden nefret edeceği :) aslında daha bu yaşlarda belli olmaktadır. Bu yüzden çocukların nasıl beslendiklerinin ve bu besinlerden ne kadar vitamin kazandıklarının büyük önemi vardır.

Önereceğimiz 10 basit ipucu ile çocuğunuzun daha sağlıklı beslenmesini sağlayabilir, ona bunun için gerekli olan çevreyi yaratabilirsiniz.

1. Yiyecekler sizin kontrolünüzde olsun.

Hangi yiyeceklerin satın alınacağını ve ne kadarının çocuğunuz tarafından tüketilmesi gerektiğini siz belirleyin. Çocuğunuz sürekli gofret, çikolata, cips gibi zararlı gıdalarla beslenmek istese de, bunları satın almamak sizin elinizde.

Çocuklar eninde sonunda açlıklarını bastırmak isteyeceklerdir. İlk başlarda sizin yeni buzdolabı düzeninize karşı çıksalar da, bir süre sonra onlara verdikleriniz arasından birini yemek durumunda kalacaklardır. Ancak onları tamamen mutsuz da etmemek için ,arada sırada sevdiği bir yiyecekten de satın alarak, hoş bir süpriz yapmak iyi olabilir.

2. Biraz özgürlük…

Çocuklar aslında kendilerine yetişkin gibi davranılmasından çok hoşlanırlar. Bu yüzden ona yiyecek seçeneklerini sunun ve bırakın o karar versin. Hangi yiyecekle besleneceğine ve ne kadar yiyeceğine karar vermek çok hoşuna gidecektir. Ancak dediğimiz gibi eğer 1. aşamayı yerine getirirseniz çocuğunuz sadece sizin satın aldığınız sağlıklı yiyecekler arasından seçim yapacaktır.

3. "O tabak bitecek" klişesine son

Bırakın çocuğunuz doyduğu noktada yemeği bıraksın. Günümüzün yetişkinlerinin çoğu kendi ebeveynleri tarafından "Tüm tabak sonuna kadar bitecek" kuralı ile yetiştirilmiştir. Ancak bu yaklaşım çocukların kendilerine tok olduğunu ileten vücut sesini dinlemelerini engeller. Eğer çocuğunuz yaşıtlarından biraz daha kilolu ise ve onun ileride fazla kilolu olmasından korkuyorsanız, onun doyduğu noktada yemeği bırakmasını sağlamanız çok önemlidir.

4. Yiyecekleri birlikte keşfedin

Yemek zevki daha önce belirttiğimiz gibi çok küçük yaşlarda şekillendir. Bu yüzden çocuğunuza farklı lezzetlerde yiyecekleri sık sık tattırmamaya çalışın. Sebzeleri, meyveleri, hazır yemekleri çeşitli kategorilere gore ayırarak (renkleri, boyları, tatları..v.s.) beraber tadın. Onun yiyeceklerden ne kadar hoşlandığını, hangilerini sevip, hangilerini sevmediğini birlikte keşfedin. Onu tüm yiyeceği bitirmesi için zorlamayın. Bunun yerine bir lokma ya da bir ısırık almasını teklif edin.

5. Çocuk menülerini unutun

Kim demiş çocuklar sadece hot dog, pizza, burger, makarna ya da köfte-patates sever diye? Dışarıda yemek yediğinizde çocuğunuzun da yeni tatları denemesine izin verin. Seçimi beraber yapın ve onun da bunu istemesini sağlayın. Her zamankinden farklı bir yemek yemek ona heyecan katabileceği gibi seçimi kendisinin yapması da onu mutlu edecektir.

6. Ne kadar içecek tüketiyor?

Kola ve hazır meyve suları yüksek oranda şeker içermekte ve günlük alıması gereken enerji miktarının üzerinde kalori almalarına sebep olabilmektedir. Çocuklar için en iyi içecekler su ve süttür. Meyve suları ise ancak %100 sıkma olduklarında faydalıdır.

7. Tatlı "yemeğin ödülü" değildir

Çocuğunuzun akşam yemeği masasına, sadece sonunda tatlı yiyeceği için oturmasına izin vermeyin. Eğer çocuğunuz tatlıyı yemeğin sonrasında verilen bir ödül olarak görülürse ya da masaya sırf bu ödül için oturuyorsa, elbette kısa bir süre sonra pudinge, brokoliden daha çok değer vermeye başlar :)

8. Sevginizi yemekle ifade etmeyin

"Seni seviyorum" demek için daha iyi yollar bulabilirsiniz. Onu yiyecekle ödüllendirmek, onu sevginizi yiyecek hediye ederek göstermek, onun bu yiyeceklere daha çok bağlanmasına neden olabilir. Sevginizi bir parka çikolata yerine, ona sarılarak, onunla oynayarak gösterin.

9. Onların kahramanı sizlersiniz

Onun rol modeli olun. Öncelikle siz sağlıklı beslenin ve ona örnek olun. Ona düzgün yiyecek alışkanlığı kazandırmada önemli olan şey, sizin de mümkün olduğunca iyi bir örnek olmanızdır. Atıştırmak için sağlıklı gıdalar tercih edin, masada yemek yeyin ve öğün atlamayın.

10. TV ve bilgisayar zamanını limitleyin

Bunu yaptığınız zaman farkında olmadan tüketilen pekçok abur cuburu engellemiş ve onun daha çok aktivitede bulunmasını sağlamış olacaksınız. Araştırmalar çocukların TV karşısında geçirdiği zamanın azalma oranıyla, vücutlarında azalan yağ oranının paralel olduğunu ortaya koymaktadır.

Hiç yorum yok: