16 Kasım 2007 Cuma

Casus yazılım nedir?

Casus yazılım nedir?

Casus yazılım, reklam görüntüleyebilen (açılan reklamlar gibi), hakkınızda bilgi toplayabilen veya sizin onayınızı uygun bir şekilde almadan bilgisayarınızın ayarlarını değiştirebilen yazılımdır.

Bilgisayarımda casus yazılım olduğunu nasıl anlayabilirim?

Şu durumlarda bilgisayarınızda büyük olasılıkla bir çeşit casus yazılım bulunmaktadır:

  • İstemediğiniz veya web tarayıcınıza yerleştirmediğiniz yeni araç çubukları, bağlantılar ve sık kullanılanlar olduğunu fark edersiniz.
  • Varsayılan giriş sayfası, fare işaretçisi veya arama programı değişir.
  • Belirli bir web sitesinin (örneğin, bir arama motorunun) adresini yazdığınızda, haber verilmeksizin başka bir siteye yönlendirilirsiniz.
  • Internet'te bağlı değilken bile açılır reklamlar görüntülenir.
  • Bilgisayarınız yavaş görünür ve kararsızlaşır.

Bazı casus yazılımların herhangi bir belirtisi olmayabilir. Bunların amacı siz ve bilgisayarınızdan bilgi toplamaktır. Microsoft Windows Defender gibi, bir casus yazılım önleme programı yükleme, casus yazılımları bulmak ve kaldırmak için bilgisayarınızı taramada size yardımcı olabilir. Windows Defender'ı yüklemek için, Microsoft web sitesindeki http://www.microsoft.com/athome/security/spyware/software sayfasına gidin.

Casus yazılımlar nereden geliyor?

Casus yazılımlar web siteleri, karşıdan yüklenen programlar ve bir CD-ROM veya disketten yüklediğiniz bir program tarafından yüklenebilir. Casus yazılımlar en çok dosya paylaşımı yazılımı, ekran koruyucular veya arama araç çubukları gibi ücretsiz yazılımlar aracılığıyla yüklenir.

Casus yazılım bilgim olmadan yüklenebilir mi?

Evet, bazı casus yazılımlar katıştırılmış komut dosyası veya bir web sayfasındaki program aracılığıyla doğrudan web sitesinden yüklenebilir. Ancak, Windows'u güncel ve Internet Explorer güvenlik ayarlarını önerilen düzeylerde tutarsanız, bu tehdit en alt düzeye indirilebilir.

Açılır pencere, bir programın yüklenmesini kabul edinceye veya giriş sayfamı değiştirinceye kadar gitmiyorsa ne yapmalıyım?

Bazı web siteleri sürekli olarak bir araç çubuğunu yüklemenizi veya giriş sayfanızı değiştirmenizi isteyen açılır pencereleri görüntüler. Böyle bir durumda, tarayıcı penceresini kapatmayı deneyin. Açılır pencereler yeniden görünürse, ekranınızın alt kısmında bulunan görev çubuğundaki Internet Explorer düğmesini sağ tıklatın ve Grubu Kapat'ı tıklatın. Son çare olarak, açık diğer programları da kapatın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Casus yazılımların bilgisayarıma bulaşmasını nasıl engelleyebilirim?

Her zaman Microsoft Windows Defender gibi bir casus yazılım önleme veya virüsten korunma yazılımı çalıştırın. Casus yazılımı önleme programları bazı casus yazılımların bilgisayarınıza yüklenmesini engelleyebilir ve önceden yüklenmiş olan casus yazılımları bulup kaldırmak için de sisteminizi otomatik olarak tarayabilir. Virüsten korunma programlarının genelde casus yazılım korumaları vardır, bu yüzden bir virüsten korunma programını çalıştırdığınızdan ve onu güncel tuttuğunuzdan emin olun.

Windows'u güncel tutmak da önemlidir. Güvenlik güncelleştirmeleri sıklıkla casus yazılımların yüklenmesinin önlenmesine yardımcı olmak için çıkarılmaktadır.

Web sitelerini ziyaret ettiğinizde sitenin önerdiği herhangi bir öğeyi karşıdan yüklemeyi otomatik olarak kabul etmeyin. Dosya paylaşım programları veya ekran koruyucular gibi ücretsiz yazılımlar karşıdan yüklerseniz, lisans sözleşmesini dikkatlice okuyun. Şirkete ait reklam ve açılır pencereleri kabul etmek zorunda olduğunuz maddeler olup olmadığına veya yazılımın belirli bilgileri yayımcısına gönderip göndermeyeceğine bakın. Daha fazla bilgi için, Microsoft web sitesindeki http://www.microsoft.com/athome/security/spyware/software sayfasına gidin.

Casus yazılımı nasıl kaldırabilirim?

Casus yazılım kaldırmanın en iyi yolu, Microsoft Windows Defender gibi, bilgisayarınızdaki casus yazılımları tarayıp silen bir casus yazılım önleme programı kullanmaktır. Windows Defender'ı yüklemek için, Microsoft web sitesindeki http://www.microsoft.com/athome/security/spyware/software sayfasına gidin.

Hiç yorum yok: