21 Ağustos 2008 Perşembe

Lakerda'nin hikayesi

Lakerda'nin hikayesi  Malaga kiyilarinda fakir bir Musevi balikçi yasamaktadir.
Adi Behmuaras, Soyadini ise bilmiyoruz.
Simdiye dek hiç kayitta da rastlanmadi.
Iste bu balikçi her gün baliga çikar, tuttuklarinin yarisini satar, diger yarisinida eve, ailesine götürürdü.  Üç çocugu vardi ve en küçükleri en çok ton baligini severdi.
Balikçi da onun ton baligi yemesine özellikle dikkat ederdi.
Oysa bu balik her zaman yakalanamazdi, çünkü bunun için çok açilmak gerekirdi. 1326 yilinin bir Sabat (cumartesi ve Museviler için kutsaldir) günü karisinin tüm itirazlarina karsin, çocugu için ton baligi avlamasi gerektigini söyleyerek yine baliga çikti.
Balikçi o günden itibaren iki ay boyunca hiç ton baligi yakalayamadi.
Bunun üzerine oturdu ve Allah'ina dua etti:
'Allah'im ne olur çocuguma ton baligi ver.  Beni de affet, Sabat'ta çalistigim için.' Ertesi kutsal Persembe günü, sefer tora açildigi gün , yine baliga çikti.
Bu kez büyük bir ton baligi sürüsüne rast geldi ve tam 30 balik yakaladi.  Ve Allah'ina yine dua etti. Sonra 'Ben' dedi , 'bunlari satmaktansa tuzlarim ve saklarim'.
Önce baliklari temizledi, kafalari hariç alti esit parçaya ayirdi.
Iliklerini çikardi, soguk suda bekletti.  Kanini süzdürdü ve tam 25 gün tuzda sikica sakladi.  25 gün sonra tuzdan çikarilan ve çok sonralari da Yunan Musevileri tarafindan yapilan bu yiyecek 'lakerda' idi. Lakerda ismi Ispanyolca kökenlidir ve asli ' la kerrida' dir; 'istenen/istedikten sonra ' anlaminda.  Bu öykü Toledo sehrinin balik halinin duvarlarinda asilidir.

Hiç yorum yok: