5 Aralık 2008 Cuma

Yemek Yaparkız

  • Yemeginizin tuzunu fazla kaçirinca tencereye birkaç parça çig patates atin. Fazla tuzu çekecektir.
  • Patates pisirirken, pisirme suyuna bir kasik sirke koyun. Hem rengi sapsari kalir, hem daha lezzetli olur.
  • Domatesin kabugunu kolay soymak için, kaynar suya daldirip, biçagin tersini domatesin yüzünde agir agir gezdirin.
  • Sogan soyarken gözlerinizin yasarmamasi için sogani içi su dolu bir tasin içinde soyun ve sogan soymaya baslamadan önce parmaklarinizi sirkeye batirirsaniz, sogan kokusunun elinize sinmedigini göreceksiniz.
  • Mayonez hazirlarken eger sos kesilirse, bir yumurta sarisini 2-3 damla sirke ile çirpin ve yeterli miktarda zeytinyagi ile koyulastirin. Bu karisimi kesilen sosa çirparak yedirin.
  • Kuru bakliyatlari bir gece önceden ilik suya koyun ve haslarken içine biraz karbonat ilave edin.
  • Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, besamele ve diger sütlü soslara, kivami bulduktan sonra tuz koyunuz.
  • Pilavinizi tekrar isitirken, bir kabin içinde atese su koyup kaynayinca tencerenizi içine oturtursaniz pilaviniz taneli kalir ve tazeligini muhafaza eder.
  • Kuru bakliyatlari bir gece önceden ilik suya koyun ve haslarken içine biraz karbonat ilave edin
  • Yumurtalari kolayca soymak için, kaynar sudan çikardiktan sonra hemen soguk suya tutulup biraz bekletilir.
  • Etleri limon suyu ile pisirirseniz hem çabuk hem de lezzetli olur.
  • Mantar sotelenirken tencerenin kapagi açik olursa, hem mantarlarin suyunu vermesi hem de kararmasi önlenir.
  • Süte biraz karbonat atarsaniz hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.
  • Ekmegin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz koymayi ihmal etmeyin.
  • Pastalarin daha gevrek olmasi için hamurun içerisine bir çay kasigi tuz atin (tatli - tuzlu farketmez)
  • Pilavinizi tekrar isitirken bir kabin içine su koyup bu kabin üzerine pilav tenceresi koyularak isitilirsa pilav taneli kalir tazeligini muhafaza eder.
  • Patates pisirirken suyuna bir kasik sirke konursa hem rengi sari kalir hem de daha lezzetli olur.
  • Sütü ocaga koymadan tencere soguk suyla çalkalanirsa süt kaynarken dibine yapismaz.  
  • Kesik limonu nasil saklarsiniz: Küçük bir tabaga toz seker serpin, kesik tarafi sekerin üzerine gelecek sekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanir.
  • Patates haslarken: Haslama suyunun içine bir kasik margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemis olursunuz. Ayni zamanda patatesler daha çabuk.
  • Soyulmus patateslerin kararmadan saklanabilmesi için: Saklanacak kabin içine su, bir tutam tuz koyun. Buzdolabinda saklayin gerektigi zaman suyla yikayip kullanin.
  • Pastalarin daha gevrek olmasi için: (tatli*tuzlu fark etmez): Hamurun içine bir çay kasigi tuz atin.
  • Dere otonu saklamak için: Temiz bir havluya kaplayacak sekilde sarin, bu sekilde naylon torbaya koyup buzdolabina saklamaya birakabilirsiniz.
  • Tazeligi gitmis pörsümüs yesillikleri canlandirmak için: Iki kasik limon suyu karistirilmis buzlu su dolu kabin içine koyun 1 saat buz dolabinda bekletin.
  • Yesil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir. Pisirdiginizde sebzelerin bu yesil rengi daha az kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek, klorofilin sabitlesmesini saglayin.
  • Soganlari kizartmadan üzerlerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar.
  • Börek üzerinin kizarmasi için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamissa, biraz yogurdu bir yemek kasigi yagla karistirip sürün, güzel bir renk oldugunu göreceksiniz.
  • Yesil salata ve marulun yapraklarini yikadiktan sonra biçakla keserek dogramak yerine, elinizle koparin. Böylece vitamin kaybini önlemis olursunuz.
  • Reçel yapacaginiz meyveleri iyice yikayip kurulamalisiniz. Karistirirken mutlaka tahta kasik kullanmalisiniz. Sekerlenmeyi önlemek için limon tozu yerine, limon suyu kullanin. Kavanozlara koydugunuzda iyice sogumadan ve üzerindeki hava kabarciklarini kagit havlu ile almadan kavanoz un agzini kapatmayin. Reçellerinizi serin ve karanlik yerde saklayin.
  • Çikolata sosu hazirlarken içine koyacaginiz bir tutam tuz, çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kilar. Çikolata sosun içine biraz kahve eklediginizde, tadinin çok degisik oldugunu göreceksiniz.
  • Kati haslanan yumurtalari kolayca soymak için, kaynar sudan çikardiktan sonra hemen soguk suya tutun ve bir süre soguk suda bekletin. Su kabugun gözeneklerinden girerek soymayi kolaylastirir.

 

Hiç yorum yok: