31 Mayıs 2008 Cumartesi

KIRMIZI ET DE ÖLDÜREN HİLE


Bu hileyle et daha agir oluyor ve canli gorunuyor. Bu hileyi nasil anlariz?
Islatilan ete enjekte edilen Bradmix adli kimyasal ile tuketiciler hem aldatiliyor hem de saglik acisindan buyuk tehdit ile karsi karsiya kaliyor.

ETIN AGIRLIGI YUZDE 35 ARTIYOR
Sektor temsilcileri, yillik tuketimin 750 bin tona ulastigi Turkiye'de kirmizi ete kanserojen madde katildigini iddia ediyor. Gida urunlerinin imalati sirasinda kári artirmak icin yapilan hilelere kirmizi et de eklendi. Kirmizi et terbiye edilirken su ile birlikte enjekte edilen "Bradmix" adli kimyasal etin agirligini artirip parlak bir goruntu veriyor. Islatilan ete enjekte edilen bu kimyasal madde etin agirligini yuzde 35 oraninda artiriyor.
Bu kimyasalin son uc yildir Turkiye'de bazi et ureticileri tarafindan kullanildigini soyleyen uzmanlar Bradmix'in kanserojen oldugunu da iddia ediyor.
Turkiye, Sut, Et, Gida Sanayicileri ve Ureticileri Birligi (SETBIR) Baskani Erdal Bahcivan ise bazi ureticilerin teknolojiyi insan sagligini tehdit edecek sekilde kullandigini belirterek "Yapilan hileleri artik hayal bile edemiyoruz. Maalesef kirmizi ete yonelik yapilan bu haksizligi son zamanlarda bizde duymaktayiz" dedi.

DAHA CANLI GORUNUYOR
Bradmix kimyasalinin yurtdisindan yasal olmayan yollarla Turkiye'ye getirildigini soyleyen Veteriner Gida Hijyenistleri Dernegi (VGHD) Baskani Can Demir, kirmizi ette yapilan hileleri ise soyle anlatti: "Once eti iyice islatiyorlar. Daha sonra ete Bradmix kimyasali enjekte ediliyor. Su gozle gorulmeyecek sekilde etin uzerinde fiziksel degiseme ugruyor ve etin agirligi artiyor. 10 kilogram diye alinan bir et aslinda 7 kilogram civarinda. Bunun yaninda kimyasal madde etin rengini de degistiriyor. Daha canli kirmizi bir renk gorunumune kavusuyor. Bradmix tum kimyasal maddeler gibi insan sagligini da tehdit ediyor."

ET PISINCE AYNI KALIYOR
Istanbul Ticaret Odasi Gida Komitesi Uyesi ve Keyveni Yemek Yonetim Kurulu Baskani Sadik Celik'te son yillarda kirmizi ete yapilan hilelerin tuketici sagligini onemli olcude etkiledigine dikkat cekerek, "Et pistigi zaman ceker ve hacmi kuculur. Ancak bu kimyasal nasil bir etki yapiyorsa et pistikten sonra da ayni boyutta kaliyor" dedi. "Eti kimyasal maddelerle sisiriyorlar" diyen Celik soyle devam etti: "Biz yillardir bu isin icindeyiz. Ancak son donemlerde sektor calisanlarindan aldigimiz bilgiler kirmizi etin kalitesinin dusuk oldugunu gosteriyor. Bazi arastirmalar sonucunda ette yapilan hilelere ulasildi. Haksiz kazanc pesindeki firmalar etin agirligini artiriyor. Bunu tuketicilerin fark etmesi ise mumkun degil."
Bradmix adli kimyasal maddeyi Turkiye'nin bircok bolgesindeki et ureticisinin kullandigini iddia eden Salvarli Et'in sahibi Abuzer Goktas, ise bu etlerin daha cok turistik bolgelerde kullanildigina dikkat cekti.

DUSUK FIYATLI ET ALMAYIN
Tuketicilerin Bradix maddeli urunleri ayirabilmesi icin fiyati goz onunde bulundurmalari gerektigini belirten Erdal Bahcivan, "Eger etin fiyati piyasadan ucuz ise tuketici bu ete ilgi gostermesin" dedi. Kirmizi etin Tarim Il Mudurlugu yetkilileri tarafindan mutlaka kontrol edilmesi gerektigini savunan Bahcivan, "Denetim calismalari artirilmali ve laboratuarlarda test edilmeli" dedi.


Hiç yorum yok: