30 Haziran 2008 Pazartesi

sele zeytin; tuzlama nasıl yapılır?

malzemeler:

2x3 kg'lık pet turşu bidonu
2x3 kg'lık yapılmamış siyah zeytin
2 kg kaya tuzu
(selelik zeytin aralık ayında alınmalı, en güzel olduğu dönem o dönemdir.)

zeytin seçimi : zaten görünce bu zeytinden adam olur mu olmaz mı diye anlayacak iç güdülerin yoksa hiç başlama derim. ama çekirdeği ufak ve etli zeytin tercih edilmelidir.

Yapılışı :

Zeytin yıkanır temizlenir.
Bidonların diplerine birer avuç dolusu kaya tuzu konur.
Üzerine; tuzlar gözükmeyecek kadar zeytin yerleştirilir.
Sonra üzerine konan zeytinlerin üzerine tekrar kaya tuzu konur. Zeytinlerin arası kaya tuzuyla sıvazlanacak şekilde/kadar kaya tuzu eklenir.
Bu işlem kullandığımız kabın en üstüne kadar tekrarlanır.
(hö diyebilecek olanlar için peşinen edit: yani her seferinde aynı işlem yapılır)
Sonrasında; yani bidonun en üstüne geldiğimizde, kaya tuzu konularak kapatılır.

işlem bittek sonra bidonlar; güneş görmeyen serin bir yerde dik bir şekilde 2 hafta bekletilir.
Bu bekletilme süreci zarfında, kaya tuzları bir nebze eriyecek ve suyu bidonların altına birikecektir.
Bidonların dibinde biriken su 2 parmak kalınlığına geldiğinde bidonları açıp suyu süzülür.
Bu işlem, bu iki hafta süresince su bahsettiğimiz seviyeye geldikçe tekrarlanır.

2 hafta sonunda :
2 hafta sonunda zeytin bidonları 1 ay süresince yan yatırılır.
Bu süreç zarfında gün içerisinde ve her gün bidonların yüzeyleri döndürülür. yani yuvarlanır.
1 ay sürer bu.

sonra zeytinler tepsiye serilir/dökülür
üzerindeki tuzu yıkama yapmadan temizlenir, (elimizle)
sonrasında üzeri açık bir kaba konur arada sırada karıştırılır ve bu işlem kuruması gerçekleşinceye kadar gün, tekrar edilir.

zeytinler iyice kuruduktan sonra başka bir kaba konur.

bundan sonrasında ise herhangi bir şey kalmamıştır.

tek yapmanız gekeren :

gerektiği/tüketeceğimiz kadarını kaptan çıkartıp, ( yaklaşık maksimum 500gr'dır)

zeytinyağı-limon sosundan geçirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.


sonuç:

içinde herhangi bir katkı maddesi olmayan, doğal sağlıklı ve oldukça lezzetti zeytin üretmiş olduk. Üstelik piyasanın yaklaşık 1/4'üne de maletmiş olduk.

Hiç yorum yok: