26 Kasım 2010 Cuma

Aracınızı kışa hazırlayın, yolculuklarınız keyifli geçsin!

 

Kış deyince akla gelen ilk manzara bembeyaz karlar altında bir sokak ve pencerede karı izleyen mutlu aile tablosu oluyor. Bu güzel tablonun yanında yaklaşan kışla birlikte hem kendimiz, hem ailemiz, hem de sahip olduklarımız için mutlaka almamız gereken önlemler var.

Kış ayları özellikle sürücüler için de oldukça zor zamanları beraberinde getiriyor. Yağmurlu, karlı ve sisli havalarda sürücülerin her zaman olduğundan daha dikkatli ve daha bilinçli araç kullanmaları istenmeyen can ve mal kayıplarını önlüyor.

Yola Çıkmadan Önce Hazırlık Yapın!


Kış aylarında güvenli bir şekilde seyahat etmeniz için bazı önerilere kulak verelim:

  • Aracınıza kış lastiği mutlaka taktırmalısınız. Zorlu kış şartlarında uzmanlar aracınızın güvenliği için kış lastikleri kullanmanızı öneriyor. Çünkü +7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, yaz lastikleri yola tutunma özelliğini kaybediyor. Böylece lastiğin fren mesafesi uzuyor ve kaza riski de artıyor. Oysa kış lastiklerinin asıl amaçlarından biri, tüm kış şartlarında daha yüksek güvenlik sağlayacak şekilde geliştirilmiş olmasıdır. Kış lastikleri; ıslak zeminde, karda ve buzda daha kısa fren mesafesi ile diğer lastiklere göre daha üstün performans gösterir, Avrupa'nın önde gelen otomotiv otoriteleri yapılan testlerde kış lastiklerinin aldıkları başarılı sonuçları onayladılar.
  • Sadece kış lastiği ile önlem almak da elbette yeterli değil. Taktırdıktan sonra, rutin araç bakımını yaptırmalı ve herhangi bir sorun olmadığından emin olmalısınız
  • Akü kontrolü ihmal edilmemesi gereken bir diğer önemli özelliktir. Kış aylarında yolda kalmamak için mutlaka akü kontrolü yapılmalıdır. Uzun süredir aynı aküyü kullanan sürücüler yola çıkmadan önce akülerini kontrol ettirmelidir.
  • Antifriz, kışın aracın soğutma sisteminin donmasını önler. Radyatör sistemindeki suyun donmaması için mutlaka antifriz kullanılmalıdır.
  • Soğuk ve yağışlı havalarda görüş mesafesinin azalacağı için sileceklerinizin aşınma olasılığı da oldukça yüksektir. Bakım sırasında bu durumu da göz ardı etmeyin.
  • Silecek suyunun, cam yıkama sistemini sıfır dereceye kadar donmaktan koruyan alkol içermeyen uygun bir cam silecek sıvısı olmasına dikkat etmeyi unutmayın.
  • Sürüş problemlerini dikkatle incelemelisiniz. Motorun zor ilk hareket, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa, iyi bir serviste ayarlanması gerekir.
  • Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, depoya ayda bir kez bir şişe buz önleyici katık eklenmeli, yakıt deposunun yarıdan fazla dolu tutulması gerekir, çünkü dolu tutulan yakıt deposu, borulardaki donmayı önleyecektir.
  • Ayrıca motorun yağını ve yağ filtresinin genellikle her 5 bin-10 bin kilometrede bir değiştirilmesi gereklidir.

Bu bakımları yaptırmadan çıkılan kış yolculuklarının tehlikeye davetiye çıkartacağını unutmayın!

Kışa özel sürüş tekniklerini dikkate alın!

Takip mesafesine dikkat edilmeli, sürüş hızı azaltılmalı, mutlaka kısa farların sürüş sırasında sürekli açık tutulmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca sürüş hızının düşürülmesi, yağışlı havalarda yayaların daha yavaş hareket edeceklerini de dikkate alındığında güvenli sürüş için mutlaka uyulması gereken kurallardandır.

Kışın aracınızın bagajını kontrol edin!

Cep telefonu, battaniyeler, ilk yardım çantası, uyarı araçları, marş kabloları, kum veya paspas (çekiş için) , çekme halatı, tekerlek zincirleri, el feneri, buz kazıyıcı, kar fırçası, küçük bir kürek, eldiven mutlaka araçta bulunmalıdır.

Çocuklarınızın güvenliğinden emin olun!

Otomobil yolculuklarında, ailenizin güvenliğini sağlaması, tüm sürücüler için en önemli konulardan biridir. Alınacak küçük önlemlerle aileniz için de güvenli yolculuk sağlamanız mümkün. Bu önlemler ise şöyle sıralanıyor:

  • Yola çıkmadan önce çocukların güvenliği için çocuk koltuklarının uygun şekilde yerleştirip yerleştirilmediğini en az iki kez kontrol edin.
  • Çocuğunuzun bu rutin kontrollerde, güvenli bir şekilde koltuğuna bağlanmış olmasının onun hayatı için de ne kadar önemli olduğunu anlamasına yardımcı olun.
  • Siz otomobil kullanırken çocuklarınızın bunu yapmayacaklarından emin olamayacağınız için, çocuğunuza, emniyet kemerini açıp kapatmayı mümkün olduğunca geç öğretin.

Yolculuğa çıkarken:

  • Yolculuğa iyi dinlenmiş olarak başlamak yolculuğunuzun daha az yorucu geçmesini sağlayacaktır. Yola çıkmadan önceki gece uykunuzu iyi almış olmalısınız.
  • Vücudunuzun uyanık ve aktif olmaya alıştığı bir saatte yola çıkın. Sabah erken saatler uykunuzu da aldıysanız oldukça uygun olacaktır.
  • Yola çıkmadan önce alkol almayın. Yolculuk sırasında vücudunuzda hala alkol olması dikkatinizi sürüşe vermenize engel olacaktır.
  • Uykunuzu getiren ilaçlar almaktan kaçının. Dikkatinizi yola vermek için hiçbir maniniz olmamalı.
  • Yoğun trafiğe çıkış saatlerinden kaçının. Trafik sıkışıklığının içinde kalmak vücudunuz için de zihniniz içinde çok yorucu olacaktır.
  • Düzenli molalar verin. Yorgunluk hissettiğinizde hemen dinlenin. Bunun için en makul aralık, 2 saatte bir 10 dakikalık molalar vermek olacaktır.

Bir arıza durumunda:

  • Otoyol kenarlarındaki emniyet şeridine girin ve mümkün olduğunca sağa doğru park edin. Dörtlü flâşörlerinizi yakın.
  • Bagajınızda yer alan reflektörleri de yol üzerine diğer sürücüleri uyaracak şekilde dizmeyi unutmayın.
  • Sağ kapı tarafından araçtan çıkın ve yolcuların tamamının aynı şeyi yapmasını sağlayın.
  • Yolcuların hepsinin yansıtıcı ceket giymesini sağlayın. Beyaz kıyafetler ve fosforlu renkli kıyafetlerde bu işe yarayacaktır.
  • Yolcuların akan trafikten uzak olmasını sağlayın.Çocuklarınızı kontrol altında tutun! Mümkünse bir bariyerin arkasında yol yardımının gelmesini bekleyin.

 

Hiç yorum yok: