19 Eylül 2008 Cuma

Emeklilerin maaşı kesilmeyek.

19 Eylül 2008

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU -SGK BAŞKAN VEKİLİ ACAR: -''TEDİRGİN OLUNMASINI GEREKTİREN HERHANGİ BİR ŞEY YOK. ŞU ANDA EMEKLİ OLARAK ÇALIŞANLARIN EMEKLİ MAAŞLARINDA HERHANGİ BİR KESİLME SÖZ KONUSU DEĞİL'' -''SGK, ÖNÜMÜZDEKİ 3 YILDA TÜRKİYE'NİN TÜM KURUMLARININ ÖRNEK ALACAĞI BİR KAMU KURUMU OLACAK''


ANKARA (A.A) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar, emekli olarak çalışanların emekli maaşlarında herhangi bir kesinti olmayacağını, bu konuda tedirginliği gerektirecek bir durum bulunmadığını belirtti.
     SGK Başkanlığı'nda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'na ilişkin hizmet içi eğitim toplantısı düzenlendi.
     Acar, toplantıda yaptığı konuşmada, son 30-40 yılın en önemli reformlarından birinin, sosyal güvenlik alanında 1 Ekimde tam anlamıyla yürürlüğe gireceğini söyledi.
     Konuyla ilgili olarak kamuoyunun yeterince bilgilendirilmesinin önemine işaret eden Acar, bu amaçla 15 günlük süreçte ayrıntılı bilgilendirme çalışmaları yapılacağını dile getirdi.
     Acar, önümüzdeki hafta en çok sorulan 100 sorunun yanıtlandığı, ''100 soru-100 cevap'' isimli çalışmayı kurumun internet sitesinde yayımlayacaklarını, yine internet sayfasında bir bilgi işlem hattı aracılığıyla yaşanan sıkıntılara bire bir çözüm bulunacağını kaydetti.
     Etkin ve verimli çalışan, şeffaf bir kurum oluşturmayı ve vatandaş odaklı bir çalışma tarzı izlemeyi amaçladıklarını vurgulayan Acar, ''SGK eski SGK; eski Bağ-Kur, Emekli Sandığı, SSK değil. SGK, önümüzdeki 3 yılda Türkiye'nin tüm kurumlarının örnek alacağı bir kamu kurumu olacak. 3 yılda kısa, orta, uzun vadede yapılacaklar belli. Bunları birer birer hayata geçireceğiz'' dedi.
     Belirlenen hedeflere ulaşmada çalışanlara önemli görevler düştüğünü belirten Acar, kurum çalışanlarından, vatandaşların sorunlarıyla samimi ve yapıcı şekilde ilgilenip yardımcı olmalarını, güleryüz göstermelerini istedi.
     Acar, 1 Ekimin kendileri acısından son derece önemli bir tarih olduğuna işaret ederek, vatandaşlar açısından da bir çok önemli düzenlemenin bu tarihte hayata geçeceğini söyledi.
     Fatih Acar, 2008-2009 yılının kayıt dışıyla mücadele yılı ilan edildiğini anımsatarak, ücretlerin bankalardan yatırılmasıyla ilgili yönetmelik çalışmasının tamamlandığını bildirdi. Yönetmelikte, 50 ve daha fazla işçi çalıştırılan iş yerlerinde ücretlerin bankalar aracılığıyla ödenmesinin öngörüldüğünü anlatan Acar, uygulamanın kademeli olarak tüm çalışanları kapsayacağını ifade etti. Acar, bu şekilde kayıt dışıyla mücadelede de somut adımlar atılmaya başlanacağını belirtti.
     Sağlık hizmetlerinde 1 Ekimden sonra önemli açılımlar getireceklerine dikkati çeken Acar, suiistimaller konusunda son derece hassas olacaklarını ve böyle bir durumda yaptırım neyse bunu kararlılıkla uygulayacaklarını vurguladı.
     Fiyatlandırma Komisyonu'nun pazartesi günü yapacağı toplantıda da yeni Sağlık Uygulama Tebliği'ne son şeklinin verileceğini bildiren Acar, bazı ameliyatlar, otelcilik ve istisnai hizmetler konusunda sağlık hizmet sunucularını rahatlatacak açılımlara gidebileceklerini kaydetti.
    
     -''FATURALARI KONTROL EDİN''-
    
     Acar, bir basın mensubunun, ''emeklilerin 1 Ekimden sonrasına ilişkin aylıklarının kesileceği tedirginliği yaşadıklarını'' söylemesi üzerine, şunları kaydetti:
     ''Emekliler konusunda gerçekten tedirginlik var. Tedirgin olunmasını gerektiren herhangi bir şey söz konusu değil. Şu anda emekli olarak çalışanların emekli maaşlarında herhangi bir kesilme söz konusu değil.
     Emekli olup SSK kapsamında çalışanlar için yüzde 30'luk kesinti zaten vardı. Şimdi yüzde 31-yüzde 36,5 arasında bir Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilecek. Emekli maaşının kesilmesi diye bir şey söz konusu değil. Sosyal Güvenlik Destek Primi, Bağ-Kur kapsamındaki bir vatandaşımız için yüzde 10'du, yüzde 12 kesilecek. Kademeli olarak da yüzde 15'e çıkarılacak. Sadece devlet memuru emekli olup tekrar devlet memuru olarak çalışacaksa bunun maaşı kesiliyor. Devlet memurları açısından böyle bir düzenleme var. Bunun dışındakiler açısından maaşın kesilmesi söz konusu değil.
     Bu yasanın kabulünden sonra sisteme yeni girecekler bakımından, bu da 30 sene sonraki bir iştir, emekli maaşlarının kesilmesi düzenlemesini getirdik. Ama şu an böyle bir şey söz konusu değil. Yani 1 Ekimden sonra yeni sigortalı olan bir kişi emekli olduktan sonra emekli maaşı kesilecek. Bunu insanların sistem içerisinde daha uzun süre kalabilmelerini temin etmek, bir taraftan da gençlerin istihdam imkanı bulması için getirdik.''
     Fatih Acar, bir başka soruyu yanıtlarken, sağlıktaki suiistimallerin engellenmesi konusunda toplumun tüm kesimlerinin duyarlı olmasını ve kendilerine destek vermesini istedi. Tedavi için özel sektöre giden sigortalıları, faturalarını kontrol etmeye, bu konuda talepte bulunmaya çağıran Acar, bunun vatandaş duyarlılığının bir göstergesi olacağını söyledi.

 

Hiç yorum yok: