29 Haziran 2009 Pazartesi

Tevkifat kesintisi yapılan herkes bağ-kurlu oldu mu?

 

           

 

 

 

Tevkifat kesintisi yapılan herkes bağ-kurlu oldu mu?

           

            Sosyal Güvenlik 7 den 70 e değil, beşik ten mezara kadar bütün insanımızı ilgilendirmektedir. Bilindiği üzere 2926 sayılı tarım  bağ-kuru kanunu na ilişkin 01/04/1994 tarihinde tevkifat  kanunu devreye girmiş ve müstahsillerden verdikleri ürünler üzerinden  % 1 tutarında tevkif kuruluşu kanalıyla bağ-kur primi kesilmekteydi. Bir çok vilayetimizde bu kesintiler  hemen bir bildirge tanzim edilerek ilgili müstahsiller derhal bağ-kur sigortalısı yapılırken maalesef  Antalya’ mızda  Antalyalı insanımız bu hizmetten mahrum bırakıldı yıllarca;   Ancak yıllar sonra birileri bu kesintilerden dolayı tarım bağ-kur lusu olması gerektiğini iddia ederek yargı yolunu tutar yüzlerce iş mahkemesinde davalar açılır ve kurumumuz bu davaları genel olarak hep kaybeder ve nihayet  kurum üst düzey yetkilileri bunu fark ederek bu yanlışlıktan dönerler ve kesintisi olduğunu ve ziraat odası kaydı olduğunu belgeleyen vatandaşlarımıza başvurmaları halinde yargısız hizmet yani sigortalılığını tescil etmeye başladılar. İyi ya diyeceksiniz sorun giderilmiş şimdi ne istiyorsunuz ? diye sorabilirsiniz.

            Diğer illerde  tevkifat listelerindeki  müstahsiller adına kesilen %1 primler direk sigortalıların hesaplarına aktarılarak  Prim borçlarından mahsup edilirken  maalesef Antalya da bu hizmet verilmediği gibi tescil işlemleri de yıllarca ihmal edilmiştir.

            Antalya turizmin yanında tarım sektöründe de ülke ekonomisinde  hatırı sayılır bir yeri vardır. Evet ; Antalya merkez başta olmak üzere, ilçe ve beldelerindeki sebze ve meyve hal müdürlükleri bünyesine bağlı komisyonculara verilen malların sahibi müstahsillerimizin  durumu içler acısı. Müstahsilin komisyoncusu batırmış tevkifat kesintilerini ıspatlayamıyor! sizce geriye dönük tescille ilgili bu insanlarımız ne yapsın? Vatandaşımızın yapabileceği pek bir şey yok tabiki. Aslında sorunun çözümü Çok çok kolay  tevkifatlarla ilgili bağ-kur arşivi bilgisayar ortamına derhal aktarılması yeterli olacak.

            Ayrıca yıllardır tarım sigortalı kapsamına alınmayan  vatandaşlarımız, sosyal güvenlik kurumunun vereceği bu hizmet ile 2926 sayılı kanuna tabi sigortalı olacaklardır. Eminim bunu yapmak da çok zor olmasa gerek. Bütün vatandaşlarımızı Sosyal Güvenlik şemsiyesi altında  toplamak sosyal bir devlet  olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin  temel bir amacı değil mi? Kişilerin sigortalılığı geriye dönük tescil edilirken; adına kesilmiş bütün primlerde prim borçlarından mahsup edilerek prim borç miktarları da aşağıya düşecektir. Daha doğrusu çok ürün veren az prim ödeyecektir. Biz ona “Ne kadar ekmek o kadar köfte” diyelim. Yıllarca sebze haline mal veren üreticilerimizin hakedişlerinden kesilen % 1 bağ-kur primlerinin tamamı bağkur numaralarına işlendi mi? Herkes araştırsın lütfen. Kendi adıma konuşayım benim rahmetli babamın pancar üreticiliğinden dolayı kesilen %1 bağ-kur primleri ektresinde hala gözükmüyor. İlk olarak dilekçemi her halde ben vereceğim .

            Halen ürün verdiğini iddia eden ve geriye dönük tescil yaptıramayan bir çok vatandaşımız var .Halbuki tescili kurumun re’sen yapmak gibi bir hakkı ve sorumluluğu var. Kişinin talep veya keyfiyetine bırakılmamalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu  bünyesinde hizmetlerine devam eden Bağ-kur ‘ un arşivinde ne kadar liste var ise  bilgisayar ortamına taşınarak sosyal güvenlik kapsamına alınmadır.

 

Nizamettin Güneş

Sosyal Güvenlik Uzmanı

www.nizamettingunes.com

e.mail: nizamettin_gunes@hotmail.com                                                      

 

Hiç yorum yok: