21 Ekim 2008 Salı

Peynir

Peynir, birçok biçimde hayatımızda yer alan çok yönlü yiyeceklerden biridir. Peki, peynir
hakkında başka neler bilmeliyiz?


İştah
açıcılarda, böreklerde, tatlılarda, ana yemeklerde, çorba ve makarnada kahvaltıda
birçok şekilde kullanılır. Peynir, neredeyse her hayvanın inek, koyun, keçi, deve ve
manda sütünden yapılabilen çok eski bir yiyecektir.

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan peynirin bence en iyi arkadaşlarından birisi de
simittir. Yarım simit ile az yağlı peynir iyi bir kahvaltı olabileceği gibi öğleden sonra çay
saatinde de keyifli bir seçim olabilir. Kahvaltı yetişkinler için önemli ama çocuklar için
kesinlikle atlanmaması gereken bir öğündür. Güne sağlıklı başlamak 8 - 12 saatlik açlık
sonrası vücuda ihtiyacı olan enerjiyi vermek kahvaltının en önemli amacıdır ve peynir
kahvaltı için iyi bir protein kaynağıdır.

Faydaları

Protein ve kalsiyum açısından zengindir.
İyi bir B12 vitamini ve fosfor kaynağıdır.

Dikkat edilmesi gerekenler

Çoğu doymuş yağ ve sodyum açısından zengin olabilir.
Bazı peynirler hassasiyeti olan kişilerde migrenleri veya alerjik tepkileri tetikleyebilir.
Peynir yapımında genellikle peynir mayası olarak bilinen bir enzim karışımı süte eklenir
ve sütün kesmesiyle peynir yapılır. Ortalama olarak yarım kilo sert peynir yapmak
için dört litre süt gerekir.
Laktoz intoleransı olan bireyler süt ile yapılmasına rağmen peynir yiyebilirler, çünkü
peynirin yapımında kullanılan enzimler ve bakteriler aynı zamanda sütteki laktozun da
bir kısmını parçalarlar.
Peynir hem kalsiyum, hem protein açısından zengin olduğu için vejetaryenler için bir
kurtarıcıdır.
Çocuklarına yeterli protein yediremediğini düşünen anneler için de iyi bir protein
kaynağıdır.

Peynir faydalıdır ancak yağ, kolesterol ve sodyum açısından da zengin olduğundan
bazı bireylerin dikkatli tüketmesi gerekir.
Kilo veya kolesterol sorunu olanlar peynirin az yağlı olanı tercih etmeliler. Kalp hastalığı,
böbrek hastalığı veya yüksek tansiyonu olan hastaların da tükettikleri peynir miktarına
ve cinsine dikkat etmeleri önemlidir. Çoğu peynir doymuş yağ oranı yüksek olduğundan
damarların tıkanma riskini artırabilir. İçerdiği sodyum da yüksek tansiyonu olan kişilere
zararlı olabilir.

Yağsız beyaz peynir veya lor en az kalori ve yağa sahip olduğundan riskli gruptakiler
için tercih sebebi olabilir, su oranı yüksek yağı az sürme peynirler de tercih edilebilir.
Yağlı krem peynir kalori ve yağ açısından sert peynirlere benzer ancak daha az
kalsiyum içerir.
Olgunlaşmış / yıllanmış peynirler hassas kişilerde migreni tetikleyebilir. Penisiline alerjisi
olan kişiler rokfora ve penisilin kullanarak yapılan diğer yumuşak peynirlere tepki gösterebilir.
Yağ peynire o zengin dokusunu ve harika tadını verir ancak aynı zamanda kalori ve
kolesterolünü artırır. Peynirin kalorisinin yaklaşık yüzde 70-80'i yağdan gelir. Az yağlı
sütten yapılan taze peynirler çok daha az yağ içerir.

Peynirin içeriğindeki vitamin ve minerallerin fonksiyonları

Kalsiyum

Peynir de süt gibi iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Süt sevmeyenler için peynir kalsiyuma
iyi bir kaynak olabilir.
Kalsiyum kemik ve diş sağlığı için önemli bir mineraldir.
Tüm hücrelerin çalışmasında görev alır.
Güçlü kemik ve diş oluşumu ve korunması kalsiyumun en önemli görevidir.
Sinir sistemi çalışması, kalp kası dahil kasların kasılmasında ve kanın pıhtılaşmasında
görev alır.

Fosfor

Fosfor vücudumuz için büyük önem taşıyan minerallerden biridir. Vücudumuzdaki
fosforun yaklaşık yüzde 75- 80'i kemik ve dişlerdedir. Süt özellikle fosfordan yana
zengin bir besindir. Bu nedenle peynir de fosfor için iyi bir kaynak oluşturabilir.
Fosfor kemik ve dişlerin oluşumunda kalsiyumla birlikte görev alır.
Doku tamirinde, protein sentezinde fosfor gereklidir.
Enerjinin etkin şekilde kullanılması içinde fosfor önemli bir göreve sahiptir.
Böbreklerin fonksiyonu, kas ve sinir aktivitesi için fosfor mutlaka alınmalıdır.
Kalsiyum ve fosfor beraber çalışarak vücut fonksiyonlarında etkinlik gösterirler.
Bu nedenle bu iki mineralin birlikte olduğu peynir beslenmede iyi bir seçimdir.

Hiç yorum yok: